Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Με κομμένη την ανάσα ( Κοσμάς Βίδος )

 Έχεις δίκιο που ανησυχείς τόσο πολύ όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλους αυτούς τους ανεύθυνους ή έχεις αρχίσει να παρανοείς;

Το ψωμί και το γάλα τελειώνουν, το ίδιο και το υγρό για τα πιάτα, χρειάζεσαι και σοκολάτα ώστε να μη δαγκώνεις τους τοίχους τα βράδια του εγκλεισμού, όταν μπροστά στην TV σε πιάνει το στερητικό.



Έξω, και COVID-19 και κρύο. Πρέπει όμως να βγεις, κυρίως για τη σοκολάτα. Αρματώνεσαι, μεταμφιέζεσαι σε κάτι που παραπέμπει στο ανθρωπάκι της Michelin και στους αστροναύτες που βλέπεις στις ταινίες, και ορμάς στο άγνωστο.

Έχοντας πάρει όλες τις προφυλάξεις, αλλά νιώθοντας πάντα την ανασφάλεια την οποία ένιωθε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Σκέτη ανασφάλεια, γιατί εκείνος είχε και ενθουσιασμό. Το μοναδικό που επιβεβαιώνει πως κάτω από αυτόν τον κινούμενο σωρό ρούχων υπάρχει άνθρωπος είναι τα δύο μάτια σου, αν και όλο και πιο δύσκολα διακρίνονται πίσω από τα θολωμένα (ένεκα της μάσκας) γυαλιά.

Τα χέρια που μέχρι πρότινος ήταν ακάλυπτα, καλύφθηκαν και αυτά κάτω από γάντια τώρα που χειμώνιασε. Γλίτωσες την ανά πέντε λεπτά απολύμανσή τους. Έχει και τα καλά του το κρύο. Σκοτώνει και τα μικρόβια. Ή μήπως όχι; Όπως κι αν έχει, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών πορεύεσαι. Τόσο πιστά που κοντεύεις να λαλήσεις από τον εγκλεισμό. Θεωρώντας όμως πως «τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε, καθαρίσαμε» προσέχεις, καταπνίγεις επιθυμίες, αυτοπεριορίζεσαι. Και ας έχεις μέσα σου «πράμα ζορισμένο και βουβό».

Κι ενώ προσεκτικά κινείσαι περνούν δίπλα σου δύο κυρίες με κατεβασμένες τις μάσκες, καπνίζοντας. Θυμάσαι τον επιδημιολόγο που έλεγε πως το κακό μπορεί να μεταδοθεί και με τον καπνό του τσιγάρου. Κρατάς την ανάσα σου και προσπαθείς να απομακρυνθείς γρήγορα. Πώς να τρέξεις όταν είσαι σαν τη Σάντρα Μπούλοκ στο «Gravity»; Πέφτεις πάνω στον κύριο που πίνει καφέ, επίσης χωρίς μάσκα. Πλησιάζει και ο νεαρός που κάνει τζόκινγκ χωρίς μάσκα. Βιάζεσαι να αλλάξεις πεζοδρόμιο με κίνδυνο να σε χτυπήσει ο άνδρας με τη μηχανή. Απέναντι σε περιμένει η Τσιγγάνα που ζητιανεύει, με τη δική της μάσκα φορεμένη στο προγούλι. Δεν έχει δρόμο «για σε, δεν έχει οδό». Αποφασίζεις πως σήμερα δεν έχει σοκολάτα.

Επιστρέφοντας άρον-άρον, αναρωτιέσαι: Έχεις δίκιο που ανησυχείς τόσο πολύ όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλους αυτούς τους ανεύθυνους ή έχεις αρχίσει να παρανοείς; Ο εξάδελφός σου, ο γιατρός, συνιστά να αποφεύγεις το ασανσέρ ως χώρο όπου μπορεί εύκολα να μεταδοθεί ο ιός. Όμως, έτσι όπως τρέχεις για να κρυφτείς στο σπίτι σου, ξεχνιέσαι (είναι και η συνήθεια) και μπαίνεις στον θάλαμο. «Μια φορά δεν πειράζει» σκέφτεσαι, «έτσι κι αλλιώς μόνος είμαι». Δεν έχει κλείσει καλά-καλά η πόρτα και ένα χέρι την ανοίγει. «Γεια σας!» χαμογελάει ένα κορίτσι με τη μάσκα κρεμασμένη στο δεξί αυτί και στριμώχνεται δίπλα σου. Θες να σηκώσεις το χέρι και της χώσεις μια ξανάστροφη.

Έχεις όμως αποφασίσει να μην αφήσεις αυτή τη ζούγκλα να σε μετατρέψει σε άγριο θηρίο.

Απλώς κρατάς για άλλη μια φορά την ανάσα σου.

Κοσμάς Βίδος, 16 Μαρτίου 2021

https://www.in.gr/2021/03/16/apopsi/kommeni-tin-anasa/

Τα πέντε κριτήρια για τη βαθμολόγηση μαθητών Α' τετραμήνου Γυμνασίου

     Πέντε είναι τα κριτήρια,  τα οποία οι καθηγητές  θα πρέπει να συνεκτιμήσουν για να εκδώσουν τις βαθμολογίες του Α' τετραμήνου του τρέχοντος σχολικού έτους, το οποίο λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα για το Γυμνάσιο συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:



Πρώτον: Η συνολική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει, οι απαντήσεις που δίνει, η συμβολή του στη μελέτη ενός θέματος μέσα στην τάξη, η συνεργασία του με συμμαθητές, η επιμέλεια στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται), από την οποία ο εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κ.λπ.,

Δεύτερον: Οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά,

Τρίτον: Οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, και οι διαθεματικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές,

Τέταρτον: Οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),και ,

Πέμπτον : Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).


Τι  ισχύει για τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες

Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:

α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή

β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του  ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.


Ομάδα  μαθημάτων Α ́ και   Β ́

Στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ και της Ομάδας Β ́  διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.

Στα μαθήματα της Ομάδας Γ ́   δεν διενεργείται καμία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.


Τι  ισχύει για τις ολιγόλεπτες δοκιμασίες

Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων.

Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.


Πηγή :  ESOS