Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ψηφιακή αποτοξίνωση, Λένα Παπαδημητρίου, ( Βημαγκαζίνο 6/1/2018 )

Αν είστε ένας τυπικός ιδιοκτήτης smartphone, κάνετε χρήση του κατά μέσο όρο 80 φορές την ημέρα (σύμφωνα με στοιχεία της Apple), που σημαίνει ότι στη διάρκεια της χρονιάς θα το «συμβουλευτείτε» 30.000 φορές. Διόλου τυχαίο ότι μια «New Year's Resolution» (απόφαση-αυτοδέσμευση για την καινούργια χρονιά) για ψηφιακή αποτοξίνωση είναι αυτή που πολλοί από εμάς ορεγόμεθα. Η παρθενική στήλη του 2018 αποτολμά να καταθέσει οδηγίες για την κατάκτησή της. 


Εντοπίστε τις smartphone free ζώνες μέσα και έξω από το σπίτι. Ο,τι περιέχει νερό είναι η σίγουρη λύση. Πριν από περίπου έναν χρόνο, σε άρθρο του στους «New York Times» με τίτλο «Τhe Εnd of Reflection» («Το τέλος του στοχασμού») ο Τέντι Γουέιν παραδεχόταν: «Το τελευταίο εναπομείναν μέρος όπου μπορώ εγγυημένα να μείνω μόνος με τις σκέψεις μου είναι κάτω από το ντους».

Πατάξτε το «σύνδρομο της δόνησης-φάντασμα» (όταν δηλαδή αισθάνεστε τη δόνηση από το κινητό στην τσέπη ακόμη και όταν αυτό δεν βρίσκεται εκεί ή δεν χτυπάει), γεμίζοντας τις τσέπες σας με ξηρούς καρπούς, πλαστικά καπάκια κ.τ.λ. 



Πατήστε «απενεργοποίηση» εκεί όπου απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση (υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σε δείγμα 221 φοιτητών, 1 στους 10 τσεκάρει το κινητό του στη διάρκεια του σεξ).

Kλείστε θέση σε ένα digital detox camp, κατά προτίμηση στην Καλιφόρνια. Θα ζήσετε αξέχαστες στιγμές σε ένα κοινόβιο χαρούμενων ενηλίκων που περνούν υπέροχες στιγμές κοντά στη φύση, αφού προηγουμένως έχουν πληρώσει κάποιον να κατασχέσει το κινητό τους στην είσοδο. 

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό ενώ περιμένετε σε κάποια ουρά, οποιαδήποτε ουρά.

Μην «καλωδιώνεστε» σε γάμους, κηδείες, βαπτίσεις, απονομές βραβείων, σχολικές γιορτές. Γίνεστε γραφικοί και στον «πραγματικό» και στον άλλο κόσμο.  

Προσπαθήστε να μην καταφύγετε στο Internet για να αναζητήσετε πληροφορίες που έχετε ξεχάσει (εκτός και αν αφορούν τη δουλειά σας), π.χ. το όνομα του ηθοποιού που έπαιζε στο «Εξπρές του μεσονυκτίου». Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πρoτού googlάρετε για την απάντηση.

Μακριά οι συσκευές από τα γεύματα. Το παλιό αφεντικό της Αpple το κατάφερνε. Οταν μαζευόταν η οικογένεια Τζομπς για το κυριακάτικο ροσμπίφ, κανείς δεν τολμούσε να αφήσει κινητό ή tablet πάνω στο τραπέζι. O Στιβ Τζομπς το είχε επιβάλει. Το ίδιο και οι περισσότεροι μηχανικοί και σχεδιαστές λογισμικού της Σίλικον Βάλεϊ σήμερα. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

Κάνετε έναν μισάωρο tech free περίπατο, χωρίς προορισμό.

Οταν δουλεύετε, αποφύγετε τις ψηφιακές διασπάσεις της προσοχής σας. Το να τσεκάρεις το νέο αίτημα φιλίας στο Facebook μπορεί να παίρνει μόνο μερικά δευτερόλεπτα αλλά οι έρευνες καταδεικνύουν ότι σου παίρνει κατά μέσο όρο 25 λεπτά για να επιστρέψεις σε αυτό που αρχικά έκανες. 

Σεβαστείτε έναν υποτυπώδη κώδικα κανόνων καλής συμπεριφοράς για τον κυβερνοχώρο και τα περί αυτόν γκάτζετ (net-etiquette), π.χ. μη στέλνετε SMS στις 2 τα ξημερώματα αναμένοντας απάντηση.

Mην ξεχνάτε ότι κάποιοι «χακάρουν» σε μόνιμη βάση την προσοχή μας. Χωρίς αναστολές. «Ποτέ στην Ιστορία οι αποφάσεις μιας χούφτας σχεδιαστών λογισμικού (ως επί το πλείστον άνδρες, λευκοί, ζώντες στο Σαν Φρανσίσκο, ηλικίας 25-35 ετών) που δουλεύουν σε τρεις εταιρείες - Google, Apple και Facebook - δεν είχαν τόσο μεγάλη επίδραση στον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι σπαταλούν την προσοχή τους» έγραψε πριν από κάμποσα χρόνια ο ειδικός σε θέματα ηθικής σχεδιαστής λογισμικού της Google Τρίσταν Χάρις. Σύμφωνα με το «Atlantic», ο Χάρις είναι ό,τι πιο κοντινό έχει η Σίλικον Βάλεϊ σε αυτό που αποκαλούμε «συνείδηση». Σήμερα είναι συνιδρυτής τής μη κερδοσκοπικής «Time Well Spent» που προσπαθεί να προσδώσει - επί ματαίω; - «ηθική ακεραιότητα» στον σχεδιασμό λογισμικού.

Αναζητήστε τηλεοπτικές σειρές που εκτυλίσσονται στην αναλογική εποχή (π.χ. «Stranger Things») για να θυμηθείτε πόσο πιο συναρπαστικά περίπλοκη ήταν η ζωή χωρίς τις ψηφιακές διευκολύνσεις.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018.

 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=931402

Δεν υπάρχουν σχόλια: